Oscar- ja Emmy -palkittu ohjaaja Brett Morgen (Kurt Cobain: Montage of Heck, The Kid Stays in the Picture) punoo National Geographicin videoarkistoista löydetystä materiaaleista ja kotivideoista upean tarinan naisesta, joka haastoi miesvaltaisen alan ja loi menestyneen uran simpanssitutkimuksen parissa.

26-vuotias Jane Goodall muutti Tansaniaan vuonna 1960 tutkiakseen simpanssien käyttäytymistä ja elinympäristöä. Janen edistyksellinen tutkimustyö poikkesi muiden tutkijoiden tavoista ja hän onnistui saavuttamaan simpanssien luottamuksen hivuttautumalla hitaasti eläinten arkeen. Hänen työnsä ansiosta simpanssit havaittiin älykkääksi ja sosiaalisilta taidoiltaan kehittyneeksi lajiksi, joka osasi käyttää työkaluja ruoan keräämiseen.

Vuonna 1964 hollantilainen elokuvantekijä Hugo van Lawick matkusti Tansaniaan kuvaamaan Jane Goodallin työskentelyä kädellisten parissa. Pian van Lawick ja Goodall rakastuivat ja perustivat perheen. National Geographicin arkistojen kätköistä löydetyt van Lawickin kuvaamat materiaalit ja palat perheen kotivideoista rakentavat kuvan naisesta, joka joutuu tasapainoilemaan perhe-elämän ja työnsä välillä.

”Yksi dokumentin tärkeimmistä aiheista on naisen rooli työelämässä tuona aikana”, kertoo elokuvan ohjaaja Brett Morgen. ”JANE on lähinnä rakkaustarina. Mutta ei naisen ja miehen välillä, vaan naisen ja hänen työnsä välillä”

JANE (JANE) sunnuntaina 18.3. klo 21.00

Katso traileri tästä