Televisionäkyvyys moninkertaisti lahjoitusmäärät

Viime keväänä avustajakoirat saivat poikkeuksellista näkyvyyttä, kun Fox Suomi lahjoitti Invalidiliitolle mainosaikaa kanaviltaan. Tuotantoyhtiö Redneck Productionin pro bonona tuottamat mainosvideot pyörivät Foxilla ja National Geographicilla kolmen viikon ajan maalis-huhtikuun vaihteessa saavuttaen lähes 636 000 nettokatsojaa.

Televisionäkyvyys moninkertaisti lahjoitusmäärät, tuoden välittömästi yli 200 % kasvun Invalidiliiton vastaanottamiin tekstiviestilahjoituksiin. Kampanja onnistui tavoittamaan uuden kohderyhmän, sillä tekstiviestilahjoittajat olivat pääsääntöisesti henkilöitä, jotka eivät aiemmin olleet lahjoittaneet Invalidiliitolle.

Merkittävät tulokset

Mainoskampanja Fox Suomen kanavilla oli menestys paitsi suorien lahjoitusten osalta, ennen kaikkea pidempien lahjoittajasuhteiden näkökulmasta. Jälkikontaktoinnissa lähes puolet lahjoittajista lähti uudelleen tukemaan avustajakoiria. Yli 15 prosenttia tekstiviestilahjoittajista teki uuden, suuremman kertalahjoituksen ja 23 prosenttia tavoitetuista lahjoittajista ryhtyi tukemaan avustajakoiria kuukausilahjoittajina keskimäärin 15 euron kuukausittaisella lahjoitussummalla.

Kolmen viikon kampanjalla Fox Suomen kanavilla on pitkälle kantavat seuraukset. Kun lasketaan mukaan kuukausilahjoitusten tuotto, on kampanja tuottanut tämän vuoden loppuun mennessä puolet avustajakoiran hankintaan tarvittavista varoista. Näin yhden vammaisen henkilön unelma helpommasta arjesta ja itsenäisestä elämästä on paljon lähempänä toteutumistaan.

Avustajakoirat

Avustajakoira on erityinen, fyysisesti vammaisen ihmisen eläväksi apuvälineeksi koulutettu koira, joka auttaa monissa arjen askareissa. Koira nostaa pudonneet tavarat, painaa valokatkaisijat ja tilaa hissit. Se avaa ovet ja riisuu päällysvaatteet, auttaa ylös sängystä ja tukee kävelemistä. Häntä heiluen se tekee päivän mittaan kymmeniä pieniä tekoja, jotka mullistavat sen emännän tai isännän elämän. Lisäksi koira on tietenkin uskollinen ystävä ja kumppani, joka tuo päiviin loputtomasti iloa.

Valmiiksi koulutetun avustajakoiran hinta on noin 20 000 euroa. Toisin kuin näkövammaisten opaskoirat, avustajakoirat eivät ole julkisen rahoituksen piirissä, vaan koirien hankinta ja ylläpito perustuu STEA:n (ent Veikkaus) ja yksittäisten lahjoittajien tukeen. Vähäisten varojen takia koiria valmistuukin vain muutamia vuodessa, kun tarve olisi kymmenille. Pahimmillaan vammainen henkilö voi joutua odottamaan avustajakoiraa jopa kymmenen vuotta.

Invalidiliitto kerää varoja avustajakoiratoimintaan. Tärkeä kohde on kuitenkin melko tuntematon ja pieni keräysbudjetti vaikeuttaa tarvittavan näkyvyyden saavuttamista.

Teksti: Elina Lakso / Invalidiliitto ry